kniepijn

Er zijn verschillende oorzaken voor het creëren van knieblessures. Kom meer te weten over de meest voorkomende aandoeningen en wat MOOV Podologie voor jou kan betekenen. Lees hieronder verder…

 

Iliotibiaal band syndroom / iliotibiaal frictie syndroom /

runners knee /

lopers knie

Een overbelastingsletsel door een te grote frictie of wrijving aan de buitenzijde van het bovenbeen. Kan zich zowel aan de zijkant van de heup als van de knie manifesteren en uitstralingspijn naar boven en onder geven. 

Deze aandoening heeft verschillende benamingen en is ook gekend als het iliotibiaal frictie syndroom. De pijn zal opkomen tijdens het sporten en bij rust terug afnemen. Verschillende oorzaken, al dan niet in combinatie,  zoals: standsafwijkingen van voet en knie, dynamische fout in het afrolpatroon, foute trainingsopbouw, verzwakking van bilmusculatuur, verkorting van de iliotibiale band etc…  kunnen deze klacht tot uiting brengen.

Zowel goed schoenadvies in combinatie met podologische zolen ter correctie van voet- en kniestand van MOOV Podologie maken kom af met deze blessure.


Pijn aan de buitenzijde van de knie. Veroorzaak door een standsafwijking, verkeerd gangpatroon, verzwakking van bepaalde spierstructuren,...

Een afwijkende kniestand, afwijkende voetstand, een fout in het gangpatroon of een verzwakking van bepaalde spierstructuren kunnen leiden tot deze pijn aan de buitenzijde van de knie. De op maat gemaakte inlegzolen kunnen ervoor zorgen dat de knie beter gaat functioneren.

laterale kniepijn


Pijn aan de binnenzijde van de knie. Veroorzaak door een standsafwijking, verkeerd gangpatroon, verzwakking van bepaalde spierstructuren,...

Een afwijkende kniestand, afwijkende voetstand, een fout in het gangpatroon of een verzwakking van bepaalde spierstructuren kunnen leiden tot deze pijn aan de buitenzijde van de knie. De op maat gemaakte inlegzolen kunnen ervoor zorgen dat de knie beter gaat functioneren.

mediale kniepijn


osgood schlatter

Door een grote spanning of trekkracht zal er irritatie ontstaan aan de voorzijde van de knie, onder de knieschijf. De irritatie kan leiden tot een verdikking op deze plaats. Komt meestal voor bij kinderen rond de leeftijd van 10-16 jaar.

Dit komt meestal voor bij kinderen die tijdens hun sportactiviteiten vaak moeten springen en sprinten. Dit zorgt voor reeds voor een hoge belasting op de kniepees. Een foutieve belasting, veroorzaakt door een fout in de voetstand of afrolpatroon zal nog eens extra belasting  gaan veroorzaken op de patellapees. Deze zal dan ontsteken hoogte van de aanhechtingplaats net onder de knie. Zolang dat de groeischijven nog niet volgroeid zijn, zullen deze klachten aanwezig blijven.

Daarom is het belangrijk om de trekkrachten op de kniepees te verminderen door het aanpassen van de voetstand met podologische zolen. Zo kunnen jouw kinderen opnieuw pijnvrij en met veel plezier gaan sporten.


patella femoraal syndroom /

knieschijf syndroom /

chondromalacia patella 

Bij het strekken en buigen van de knie zal de knieschijf niet meer goed in zijn groeve glijden.

Dit probleem kenmerkt zich door pijn achter en rondom de knieschijf. De pijn zal voornamelijk aanwezig zijn tijdens intensievere activiteiten en zal zich uiten in een zeurend en dof gevoel. Veelal komt dit voor bij kinderen en jong volwassenen. Dit kan mede ontstaan of verergeren door een afwijkende knie- en voetstand. Wanneer de knieën teveel naar binnen of naar buiten geroteerd zouden staan, loopt de bewegingsbaan van de patella niet meer lineair. Wanneer de voeten sterk naar binnen of buiten ‘knikken’ gaan de knieën automatisch mee naar binnen of buiten roteren, deze afwijking geeft ook een verandering in de weg die de knieschijf aflegt.

De inlegzolen op maat van MOOV Podologie kunnen dit probleem mee onder controle brengen, doordat deze tijdens elke fase van het stappatroon sturen op maat van de afwijking.  


Deze klacht zal vaak verschijnen bij sporten waarbij spring- en spurtkracht op de voorgrond staat. Hierbij zal de pees onder de knieschijf irriteren, meestal ten gevolge van een overbelasting. 

 Deze veelvoorkomende klacht bij sporten zal een zeurende pijn tijdens of na het sporten teweeg brengen. In een verder stadium kan de pijn continu aanwezig zijn en zou er zwelling kunnen ontstaan. De patellapees raakt overbelast, doordat er een disbalans ontstaat tussen de belasting en datgene wat de pees aankan. De disbalans kan in de hand gewerkt worden door sporten met veel spring- en spurtkracht, standsafwijkingen van voeten en/of knieën, een beenlengteverschil of een spierdisbalans,…

Doordat een pees minder goed doorbloed word, heeft de patellapees meer tijd nodig om te genezen. De combinatie van verschillende therapieën met corrigerende zolen zal het snelste en beste resultaat kunnen garanderen.

patella pees tendinopathie /

jumpers knee /

patella pees ontsteking


De kniepees zal verspringen bij bepaalde beweging. Dit zal niet altijd resulteren in pijn. 

Deze aandoening geeft veelal geen pijn, maar kan wel onrust zaaien door het voelen en horen verspringen van de patellapees. Wanneer er toch pijn aanwezig zou zijn telkens bij het ‘verspringen’ van de pees, laat je dit best eens nakijken met een grondig podologisch onderzoek.
De stand van de voeten en eventuele hypermobiliteit kunnen dit mee in de hand werken en dit kan opgevangen worden met podologische zolen en kinesitherapie.

snapping patella /

subluxatie van de patellapees