Wanneer dien je nieuwe loopschoenen te kopen?

Wanneer zijn jouw loopschoenen versleten en hoe kan je dit zelf opmerken? Natuurlijk is het niet één factor die de slijtage zal bepalen. Het is een samenhang van verschillende elementen.   

Er zijn drie belangrijke zaken die een grote impact op het slijtagepatroon van jouw schoenen gaan betekenen. Je lichaamsgewicht is één van deze. Niet enkel heeft je gewicht een invloed voor je schoenen, maar ook voor je voeten en de rest van je lichaam. Het gewicht kan evenzeer een invloed hebben op jouw prestaties en specifiek naar de snelheden die je wilt behalen. Naast het gewicht, gaan het aantal gelopen kilometers hun afdruk nalaten op je loopschoenen. Bovenstaande factoren heb je gedeeltelijk in de hand, helaas de laatste heb je meegekregen van moeder natuur: jouw voettype. Deze speelt uiteraard ook een grote rol, maar een foute drukverdeling en voetafwikkeling kan wel door jouw podoloog aangepakt worden met de juiste zolen.  

Er zijn uiteraard nog een heleboel andere zaken die de uiteindelijke slijtage mee bepalen. Zoals de frequentie van het lopen en de ondergrond waarop je loopt. Loop je steeds op asfalt of altijd in de bossen? De harde of zachte ondergrond geeft een andere weerslag voor jouw schoenen, maar eveneens voor je lichaam. Een schoen heeft steeds 48u de tijd nodig om zich te herstellen, wanneer je deze veel gebruikt, zal de slijtage toenemen. Bij veel trainen schaf je dus best een extra paar loopschoenen aan.

Houd rekening met de leeftijd van je schoenen, het materiaal zal verduren door de jaren heen, zelfs wanneer deze niet gebruikt worden. Ideaal vervang je de loopschoenen iedere twee jaar.

Twijfel je of jouw schoenen nog voldoen? Kijk dan zeker volgende zaken na:

-          Is je buitenzool sterk weggesleten?

-          Is er een asymmetrisch slijtagepatroon tussen beide schoenen merkbaar?

-          Zijn je schoenen ouder als 5 jaar?

-          Zitten er gaten in de neus van je schoenen?

-          Staan je schoenen niet meer loodrecht op een vlakke ondergrond?

Merk je één of meerdere zaken uit bovenstaande lijst aan jouw loopschoenen op? Dan is het wellicht tijd om deze te vervangen. Wanneer je verder loopt met versleten hardloopschoenen, heb je meer kans op het ontwikkelen van voetklachten. Om een correct loopschoenadvies op basis van een grondige loopanalyse te verkrijgen, neem je best contact op met jouw podoloog bij MOOV Podologie.