Het ontstaan en tegengaan van een hallux abducto valgus

Wat is het en hoe ontstaat het?

Een hallux abducto valgus, ook gekend als hallux valgus , scheefstand van de grote teen, knobbelvorming op de grote teen,… Het zijn allemaal omschrijvingen voor dezelfde aandoening. Hierbij zal de grote teen schuin groeien in de richting van de kleine tenen en er kan extra botvorming ontstaan, wat bijdraagt tot de ‘knobbel’. Door de omvang die verandert, krijgt de hallux meer druk te verduren en dit kan pijn teweeg brengen. Zelfs door overmatige irritatie kan een ontsteking optreden. Doordat de deformatie van de grote teen instabiliteit teweeg brengt voor de voet, kunnen ook anderen aandoeningen van de tenen en de voorvoet ontstaan, zoals: hamertenen, klauwtenen, eeltplekken, likdoorns, metatarsalgie, mortons neuralgie, nagelproblemen, etc…

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van deze aandoening. Algemeen weten we dat het vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen en genetisch bepaald kan zijn. Maar niet enkel de genetische factor speelt een rol, er zijn verschillende oorzaken die het probleem helpen ontstaan en/of verergeren: het schoengedrag, stap- en looppatroon, morfologie van de voet, spannend stiksel in schoenen en kousen,… Deze oorzaken kunnen door een grondig podologisch onderzoek achterhaald en aangepakt worden.

Er zijn verschillende mensen die een hallux abducto valgus hebben, maar weinig tot geen last ervaren. Vaak wordt hier het advies gegeven dat geen behandeling nodig is, maar dit is niet altijd het geval. Ook hier kunnen, door toename van de knobbelvorming en een afwijkende stand van de teen, in de toekomst pijnklachten ontstaan. Dus in elk geval is het aangewezen alles te laten nakijken, zodat mogelijke oorzaken preventief en curatief kunnen behandeld worden.

Wat kan een podoloog voor een hallux abducto valgus doen?

MOOV Podologie kan met zolen de afrolbeweging van de voeten gaan sturen, zodat de belasting op de grote teen verminderd wordt. Zo kan verdere deformatie van het gewricht tegengehouden worden. Wel op voorwaarde dat de zolen steeds in goede schoenen worden gedragen, hakken en smalle schoenen gemeden worden. MOOV Podologie zal steeds gericht schoenadvies geven en verschillende individuele tips meegegeven waarop je dient te letten en wat je best mijdt.

Wanneer de aandoening van de hallux abducto valgus zich reeds in een te ver gevorderd stadium bevindt, de patiënt continu pijn heeft en de voet niet meer in schoenen past door de grootte van de afwijking, dan kan een operatie geadviseerd worden. Natuurlijk blijft voorkomen altijd beter dan genezen. Wacht niet tot het te laat is en maak jouw afspraak bij MOOV Podologie.