Het ontstaan en tegengaan van een hallux abducto valgus

Wat is het en hoe ontstaat het?

Een hallux abducto valgus, ook gekend als hallux valgus , scheefstand van de grote teen, knobbelvorming op de grote teen,… Het zijn allemaal omschrijvingen voor dezelfde aandoening. Hierbij zal de grote teen schuin groeien in de richting van de kleine tenen en er kan extra botvorming ontstaan, wat bijdraagt tot de ‘knobbel’. Door de omvang die verandert, krijgt de hallux meer druk te verduren en dit kan pijn teweeg brengen. Zelfs door overmatige irritatie kan een ontsteking optreden. Doordat de deformatie van de grote teen instabiliteit teweeg brengt voor de voet, kunnen ook anderen aandoeningen van de tenen en de voorvoet ontstaan, zoals: hamertenen, klauwtenen, eeltplekken, likdoorns, metatarsalgie, mortons neuralgie, nagelproblemen, etc…

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van deze aandoening. Algemeen weten we dat het vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen en genetisch bepaald kan zijn. Maar niet enkel de genetische factor speelt een rol, er zijn verschillende oorzaken die het probleem helpen ontstaan en/of verergeren: het schoengedrag, stap- en looppatroon, morfologie van de voet, spannend stiksel in schoenen en kousen,… Deze oorzaken kunnen door een grondig podologisch onderzoek achterhaald en aangepakt worden.

Er zijn verschillende mensen die een hallux abducto valgus hebben, maar weinig tot geen last ervaren. Vaak wordt hier het advies gegeven dat geen behandeling nodig is, maar dit is niet altijd het geval. Ook hier kunnen, door toename van de knobbelvorming en een afwijkende stand van de teen, in de toekomst pijnklachten ontstaan. Dus in elk geval is het aangewezen alles te laten nakijken, zodat mogelijke oorzaken preventief en curatief kunnen behandeld worden.

Wat kan een podoloog voor een hallux abducto valgus doen?

MOOV Podologie kan met zolen de afrolbeweging van de voeten gaan sturen, zodat de belasting op de grote teen verminderd wordt. Zo kan verdere deformatie van het gewricht tegengehouden worden. Wel op voorwaarde dat de zolen steeds in goede schoenen worden gedragen, hakken en smalle schoenen gemeden worden. MOOV Podologie zal steeds gericht schoenadvies geven en verschillende individuele tips meegegeven waarop je dient te letten en wat je best mijdt.

Wanneer de aandoening van de hallux abducto valgus zich reeds in een te ver gevorderd stadium bevindt, de patiënt continu pijn heeft en de voet niet meer in schoenen past door de grootte van de afwijking, dan kan een operatie geadviseerd worden. Natuurlijk blijft voorkomen altijd beter dan genezen. Wacht niet tot het te laat is en maak jouw afspraak bij MOOV Podologie.

Wat is podologie en wat doet een podoloog?

Podologie is de wetenschap die zich bezig houdt met de structuur, de functie en de fysiopathologie van de voet en in dit in relatie tot hoger gelegen segmenten. Velen denken dat een podoloog enkel de voet bestudeert, maar niets is minder waar. Bij MOOV Podologie wordt er gekeken naar het volledige lichaam en hoe dit complex systeem functioneert. Hierdoor kunnen ook hoger gelegen klachten zoals knie-, heup- en rugklachten in kaart worden gebracht.

Podoloog versus pedicure

Een podoloog mag niet verward worden met een pedicure of een voetverzorgster. Zij gaan de hygiënische voetverzorging uitvoeren, zoals het knippen van nagels en het verwijderden van eelt. De aanpak en het onderzoek van een podoloog gaat verder dan enkel verzorging. Bij MOOV Podologie worden de problemen behandeld door op zoek te gaan naar de oorzaak. Een podoloog zoekt oplossingen op lange termijn en dit doet MOOV Podologie onder andere met podologische zolen.

Meer dan enkel voeten

MOOV Podologie wil als expert in bewegingsanalyses helpen in preventie, mensen opnieuw pijnvrij laten bewegen en sporters naar de top brengen. Zowel kinderen, volwassenen als ouderen kunnen bij MOOV terecht met pijnklachten en bewegingsproblemen.  Door een goede multidisciplinaire samenwerking met kinesitherapeuten, osteopaten, huisartsen, sportartsen, diëtisten, etc.. kan zowel de stijgende keten als de dalende keten geoptimaliseerd worden om jouw doel te bereiken. Heb je vragen over met welke veelvoorkomende klachten je bij MOOV Podologie geholpen kan worden, klik dan op onderstaande link.

https://www.moovpodologie.be/voet/

Het verschil tussen podologische zolen en steunzolen?

Voor vele mensen is dit een grote vraag, een grote onwetendheid of voor degene die reeds geholpen zijn, maakt de benaming minder uit. Maar er zit dus wel degelijk een groot verschil tussen steunzolen en podologische zolen. Het kan zijn dat je met steunzolen niet geholpen werd, maar dat podologische zolen jouw probleem wel volledig kunnen verhelpen.

Steunzolen versus podologische zolen

Van het onderzoek tot het maken van de zool zijn beiden compleet verschillend, wel hebben ze hetzelfde einddoel en dit is de patiënt helpen. Voor het vervaardigen van steunzolen raadpleeg je een orthopedisch chirurg die op basis van een statische observatie bepaalt hoe de steunzool gemaakt moet worden. Hierbij gebeurt er vaak geen dynamische analyse.  Bij MOOV Podologie voert een erkend podoloog steeds een volledig biomechanisch onderzoek, waarbij hoekmetingen worden uitgevoerd van alle gewrichten van het bewegingsapparaat. Zowel van de rug, heup, knie, enkel en voet. Er wordt zowel naar het statische als het dynamische aspect gekeken en met high speed camera’s wordt de beweging van gaan en lopen vastgelegd.

De steunzolen worden gemaakt op basis van een 2D voetimpressie, terwijl de afdrukname van de voet bij MOOV Podologie steeds op basis van een 3D scan gebeurt.  Dit maakt het mogelijk  unieke inlegzolen te maken. Deze zijn bij MOOV Podologie altijd individueel en aangepast aan de dynamica van de ganganalyse en het biomechanisch onderzoek. Steunzolen die op basis van statiek en standaard leesten gebaseerd zijn, worden vaak uit kurk en leder verlijmd met lagen op mekaar. Terwijl de podologische zolen van MOOV uit één volledige blok EVA (ethyl vinyl acetaat) worden gefreesd. Hierdoor kan er een langere duurzaamheid gegarandeerd worden.

De keuze ligt steeds bij de patiënt

Wilt dit zeggen dat steunzolen niet goed zijn? Neen, helemaal niet. Hiermee wordt er geduid dat er grote verschillen tussen beide hulpmiddelen zitten. Indien er nog vragen of onduidelijkheden zijn, twijfel niet om contact op te nemen met MOOV Podologie. https://www.moovpodologie.be/podologische-zolen-vs-steunzolen/

Het nut van een podologisch onderzoek na een heupoperatie

De operatie van een heupprothese plaatsen gebeurt vaak, voornamelijk op oudere leeftijd. Het blijft een ingrijpende operatie, ook al voeren bijna alle ziekenhuizen ze uit. Een nieuwe heupprothese is nodig wanneer het kraakbeen van de heup versleten is, bijvoorbeeld bij artrose.

Heupen hebben veel variatie in vorm en lengte, waardoor er na een heupoperatie een beenlengteverschil en een standsverandering kan ontstaan. De chirurg moet bij het plaatsen met verschillende zaken rekening houden, maar zal steeds proberen de lengte van de benen gelijk te houden. Een beenlengteverschil zal de instabiliteit ter hoogte van het heupgewricht doen stijgen. Hierdoor kan deze makkelijker uit de kom kan schieten en dit dient vermeden te worden. Doordat er tijdens de operatie verschillende spieren doorgesneden worden, kan de spierwerking veranderen en de belasting op de gewrichten toenemen. 

In de praktijk worden deze verschillen in statiek en beenlengte regelmatig geconstateerd. Uiteraard zal niet iedereen hier hinder van ondervinden. Indien er tevoren geen verschil aanwezig was en na de operatie wel, zal dit een verandering geven in de positie van het bekken en zodanig ook naar de rug. Dit kan op termijn klachten gaan veroorzaken. Recent wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een beenlengteverschil vanaf 5 mm reeds een duidelijk verschil in stappatroon teweeg brengt en dus niet genegeerd mag worden.  Met podologische zolen kunnen met een ophoging verwerkt in de zolen de lage rugklachten verbeteren.

Wat is de aanpak van MOOV podologie

Het is steeds nuttig om na een operatie van de onderste extremiteiten, zoals bij het plaatsen van een prothese, een podologische screening te laten uitvoeren. Enkel wanneer de volledige revalidatie afgelopen is en de dagdagelijkse activiteiten hervat kunnen worden, is deze screening zinvol. Zo kan er preventief ingespeeld worden op de veranderingen in de statiek of verdere slijtage onder controle gehouden worden. Indien u nog verdere vragen heeft aarzel niet om contact op te nemen met MOOV Podologie. 

 

 

Refenties

The effect of simulated leg length discrepancy on lower limb biomechanics during gait  Khamis, Sam et al.                                                                                                                        Gait & Posture , Volume 61 , 73 - 80

 

Waarom een podologische screening van kindervoeten zo belangrijk is?

Kinderen kunnen reeds op vroege leeftijd al een fout gangpatroon vertonen of bepaalde bewegingsgerelateerde klachten uiten. Enkel zijn sommige voetproblemen niet altijd even visueel zichtbaar of wordt hier niet onmiddellijk hinder van ondervonden. Soms lijkt de fout niet heel groot, toch kan een verkeerde voetstand op latere leeftijd verschillende problemen teweeg brengen voor de voeten, knieën, heupen of rug. Daarom is het zeker zinvol om op 6-jarige leeftijd een preventief podologisch onderzoek te laten uitvoeren. Op die moment is de kindervoet in volle ontwikkeling, er is veel kraakbeen aanwezig en de groeischijven zijn nog niet gesloten. Dit zijn uiterst positieve voorwaarden om de stand van de voeten te kunnen corrigeren.

Preventie voor je lichaam naar de toekomst toe                                                           

Niemand vindt het abnormaal dat je jaarlijks naar de tandarts gaat om je gebit in topconditie te houden en preventief alles te laten nakijken. Maar je voeten, die het begin zijn voor jouw volledig bewegingsstelsel, worden vaak vergeten. Het voordeel van op jonge leeftijd te starten met zolen, is dat de therapie gestopt kan worden wanneer de voeten zonder de zolen in de correcte positie staan. Hierdoor kan er een medische kost bespaard worden en veel blessures in de toekomst vermeden worden.

Wat doe je nu? Direct starten met zolen?

Neen, zeker niet. Wanneer bepaalde zaken opvallend zijn, maar ook wanneer je helemaal niets opvalt, raden we jou aan om alles te laten nakijken door jouw erkend podoloog. Wanneer alles in orde is, zal dit snel blijken. Wacht niet tot het te laat is en maak je afspraak bij MOOV Podologie.

Wanneer dien je nieuwe loopschoenen te kopen?

Wanneer zijn jouw loopschoenen versleten en hoe kan je dit zelf opmerken? Natuurlijk is het niet één factor die de slijtage zal bepalen. Het is een samenhang van verschillende elementen.   

Er zijn drie belangrijke zaken die een grote impact op het slijtagepatroon van jouw schoenen gaan betekenen. Je lichaamsgewicht is één van deze. Niet enkel heeft je gewicht een invloed voor je schoenen, maar ook voor je voeten en de rest van je lichaam. Het gewicht kan evenzeer een invloed hebben op jouw prestaties en specifiek naar de snelheden die je wilt behalen. Naast het gewicht, gaan het aantal gelopen kilometers hun afdruk nalaten op je loopschoenen. Bovenstaande factoren heb je gedeeltelijk in de hand, helaas de laatste heb je meegekregen van moeder natuur: jouw voettype. Deze speelt uiteraard ook een grote rol, maar een foute drukverdeling en voetafwikkeling kan wel door jouw podoloog aangepakt worden met de juiste zolen.  

Er zijn uiteraard nog een heleboel andere zaken die de uiteindelijke slijtage mee bepalen. Zoals de frequentie van het lopen en de ondergrond waarop je loopt. Loop je steeds op asfalt of altijd in de bossen? De harde of zachte ondergrond geeft een andere weerslag voor jouw schoenen, maar eveneens voor je lichaam. Een schoen heeft steeds 48u de tijd nodig om zich te herstellen, wanneer je deze veel gebruikt, zal de slijtage toenemen. Bij veel trainen schaf je dus best een extra paar loopschoenen aan.

Houd rekening met de leeftijd van je schoenen, het materiaal zal verduren door de jaren heen, zelfs wanneer deze niet gebruikt worden. Ideaal vervang je de loopschoenen iedere twee jaar.

Twijfel je of jouw schoenen nog voldoen? Kijk dan zeker volgende zaken na:

-          Is je buitenzool sterk weggesleten?

-          Is er een asymmetrisch slijtagepatroon tussen beide schoenen merkbaar?

-          Zijn je schoenen ouder als 5 jaar?

-          Zitten er gaten in de neus van je schoenen?

-          Staan je schoenen niet meer loodrecht op een vlakke ondergrond?

Merk je één of meerdere zaken uit bovenstaande lijst aan jouw loopschoenen op? Dan is het wellicht tijd om deze te vervangen. Wanneer je verder loopt met versleten hardloopschoenen, heb je meer kans op het ontwikkelen van voetklachten. Om een correct loopschoenadvies op basis van een grondige loopanalyse te verkrijgen, neem je best contact op met jouw podoloog bij MOOV Podologie.

Mooie en gezonde voeten tijdens de zomermaanden

Met de komst van de zomer gaan de winterlaarzen en dikke sokken terug de kast in. Ze maken plaats voor open schoenen, sandalen en blote voeten. Maar maak je hier je voeten ook blij mee?

Door het dragen van open schoenen die te weinig steun geven aan de voet, zoals espadrilles en slippers, kan je verschillende voetklachten veroorzaken. Deze schoenen bieden geen steun en bescherming aan de voet. Ze zorgen voor een onnatuurlijke voetbeweging en zijn te weinig schokabsorberend. Het is beter voor je voeten om af te wisselen, tussen open en gesloten schoenen.  De ‘open’ schoenen zijn geen probleem, indien de hiel steeds gesloten en stevig is.

Je kan heel wat voetklachten vermijden indien je de gezondheid van jouw voeten in acht neemt, door het dragen van goede en comfortabele schoenen, alsook door de juiste hygiëne toepast. Niet enkel het regelmatig wassen van uw voeten is belangrijk, even belangrijk is het goed en correct afdrogen van uw voeten en tenen. Zodat schimmel geen kans krijgt tot nestelen.

Wanneer je last hebt van zweetvoeten is het optimaal om steeds sokken uit katoen te dragen en het liefst in lichte kleuren, want donkere sokken houden de warmte beter vast. Het dagelijks verversen van sokken en wisselen van schoenen is aangeraden.

Vrouwen die permanent nagellak op de teennagels dragen, zullen hier vroeg of laat ook gevolgen aan merken. De nagels zullen vergelen en andere nagelkwalen zullen niet tijdig worden opgemerkt.

Andere voetproblemen zoals: hielspoor, hamertenen, hallux valgus, etc.. zullen veelal een gevolg zijn van slechte drukverdeling , vaak veroorzaakt door slecht schoeisel of een verkeerd stappatroon. Dit laat je best nakijken door jouw erkend podoloog.

Waarom de W-zit voor jouw kinderen zo slecht is! Dit is waarom...

Dit is een zithouding waarbij kinderen met hun benen in de vorm van een ‘W’ op de grond zitten. Dit wordt ook de omgekeerde kleermakerszit genoemd. Dit kan op korte en lange termijn veel nadelige gevolgen hebben. Dit kan leiden tot gewrichts- en spierklachten van heup, rug, benen en voeten.

Deze positie mag nooit gestimuleerd worden en niet lang aangehouden. Wanneer een kind deze positie vaak aanneemt, kan dit leiden tot naar binnen draaiende voetjes en onderontwikkelde romp- en rugspieren.

Hoe kan je dit nu voorkomen?

Zowel met kinesitherapie als podologische zolen kan dit probleem aangepakt worden. De ouders hebben de opdracht om hun kind te stimuleren om een betere zitpositie aan te nemen vb. kleermakerszit, met de benen recht vooruit of dezelfde kant op. Wanneer u dit opmerkt bij uw kind, wacht dan zeker niet om een afspraak te maken.