scheenbeenvliesontsteking

Pijn ter hoogte van de enkel of onderbeen? Dan zit je bij MOOV Podologie zeker juist, kijk welke veelvoorkomende klachten kunnen behandeld worden in de praktijk.

 

Achillespees tendinopathie /

achillodynie

 

Dit is een overbelasting of een ontsteking van de achillespees. Hierbij kunnen meerdere factoren een oorzaak hebben: fout stappatroon, slechte trainingsopbouw, verkorte spierketen,.. 

Een ontsteking van de achillespees kan op verschillende manieren ontstaan. Vaak komt dit door een foutieve voetstand, hierdoor ontstaat er een abnormale tractie op de achillespees. Andere oorzaken kunnen gevonden worden bij te korte kuitspieren, foute opbouw tijdens het sporten, slecht schoeisel,… Buiten de pijn die optreedt, kan er ook roodheid en zwelling ontstaan.
Inlegzolen kunnen de voetstand bijsturen, zodat de tractie op de achillespees verminderd. De podologische zolen van MOOV geven ook extra demping om de schokken mee op te vangen. Tijdelijk kan er ook een tape aangelegd worden om de klachten op korte termijn te verlichten.


Compartiment syndroom /

logesyndroom

Het onderbeen is verdeeld in vier loges. Bij dit syndroom is er een verhoogde druk in een bepaalde loge, hierdoor kan er zwelling ontstaan. Deze zwelling geeft druk op andere structuren, wat pijn kan veroorzaken. 

Deze klacht komt meestal voor bij sporters. Tijdens het sporten gaan de spieren uitzetten en gaat de druk in het één van de compartimenten gaan stijgen. Wanneer het kapsel van de spieren in dat compartiment onvoldoende meegeeft ontstaat er een overdruk en dit geeft pijnklachten.

De conservatieve behandeling van compartimentsyndroom bestaat erin met podologische zolen de spierbalans te gaan herstellen, de kans op overdruk in één van de compartimenten in het onderbeen daalt.


Dysfunctie tibialis anterior pees 

Dit is een verzwakking van de pees die op de bovenzijde van de wreef richting de grote teen loopt. Veelal afkomstig door overbelasting. 

Het optrekken van de voet is de voornaamste functie van deze spier. Bij bepaalde activiteiten of sporten wordt er meer belasting geplaatst op de voorste scheenbeenspier. Dit kan gepaard gaan met andere factoren zoals: enkelinstabiliteit, verzwakking van de spier, slechte voetstand of voetbeweging, verkeerd schoeisel, overgewicht, … In uitzonderlijke gevallen ontstaan de klachten door directe druk op de pees door bijvoorbeeld de veters te hard strikken.

De podologische zolen van MOOV Podologie kunnen de stabiliteit opnieuw verhogen, zodat de belasting op de tibialis anterior spier daalt en rust krijgt. Er wordt ook altijd belang gehecht aan correct schoeisel, zo krijg je aangepast schoenadvies om tot een snellere genezing te komen.


Verlies in enkelstabiliteit kan resulteren in het vaak omslaan van de voeten. 

De structuren die enkel moeten stabiliseren gaan verzwakken en vervullen hun functie niet meer correct. Doordat de stabiliteit in het enkelgewricht verminderd is of door te soepele gewrichtsbanden, resulteert dit in het regelmatig omslaan van de voeten.

Goede stevige schoenen liggen aan de basis van een betere stabiliteit. Wanneer de enkelbanden beschadigd zijn of spierversterkende oefeningen onvoldoende effect bieden voor het probleem kunnen podologische zolen het ideale hulpmiddel zijn om mee de stabiliteit vergroten en het omslaan van de voeten te vermijden.

Enkelinstabiliteit /

in- en eversietrauma's


Een ontsteking van het scheenbeen ten gevolge van een te grote belasting van desbetreffende spieren, pezen, verkeerd gang- en looppatroon,…

Deze blessure komt vaak voor bij lopers. Naast een overbelasting van de scheenbeenspieren kan de oorzaak liggen aan een te harde ondergrond, foutieve trainingsopbouw of een foute hiellanding in het looppatroon.

De podologische inlegzolen kunnen het looppatroon corrigeren en de nodige demping voor de schokbreking bieden. 

Mediaal tibiaal stress syndroom /

scheenbeenvlies-ontsteking /

shin splints


Dit is een ontsteking van de pees die loopt aan de zijkant van het onderbeen, onder de buitenzijde van de enkel en langs de zijkant van de voet. 

Wanneer de afrolpatroon te veel over de buitenkant van de voet loopt, zorgt dit voor een verhoogde spanning op de peroneuspees en kan deze overbelast geraken. Wanneer de enkelstabiliteit niet optimaal is, kan deze klacht zich ook uiten.

De inlegzolen van MOOV kunnen met aangepaste sturing de belasting van de buitenkant en dus van de peroneuspees afhalen. Hierdoor kan de pees meer tot rust komen en genezen.

peroneus pees tendinopathie


Een pijnlijk of brandend gevoel aan de binnenzijde van de enkel. Ontstaat door een te grote compressie op de zenuwstructuur. 

Een afwijkende voetstand kan een sterke uitlokkende factor zijn voor het ontwikkelen van dit syndroom. Door de foute stand ontstaat er compressie op de zenuw (Nervus Tibialis) en kan dit leiden tot pijn, doof gevoel en/of een branderig gevoel aan de binnen zijde van de enkel.

Dit is heel goed behandelbaar door de oorzaak van de beknelling weg te nemen. Door het corrigeren van de voetstand met inlegzolen komt de zenuwstructuur terug drukvrij te liggen en zijn klachten snel onder controle. Met een podologisch onderzoek wordt gekeken of er eventueel nog andere oorzaken zijn die voor druk op de zenuw kunnen zorgen. Deze oorzaken worden steeds ook aangepakt.

tarsal tunnel syndroom