Heuppijn

Verschillende pijnklachten, oorzaken en symptomen geven jou meer inzicht in de heupproblematiek. Wil je ook opnieuw pijnvrij bewegen? MOOV helpt jou hierbij! Hieronder een lijst van de meest voorkomende heupblessures.

 

bursitis trochanterica /

ontsteking slijmbeurs van de heup

Dit is een ontsteking van de slijmbeurs die zich aan de buitenzijde van de heup bevindt. Een slijmbeurs is een zakje gevuld met vocht, dat fungeert als kussentje en zorgt dat er geen wrijving ontstaat tussen het bot van de heup en de pezen die daar lopen. 

Een bursa of slijmbeurs bevindt zich op verschillende plaatsen in het lichaam waar pezen zich aanhechten op de botten in de regio van een gewricht. Slijmbeursontstekingen kunnen dus op verschillende plaatsen ontstaan door het optreden van een overbelasting,  waar herhaaldelijk dezelfde (verkeerde) beweging wordt uitgevoerd of door een trauma. Er zal zich zwelling, roodheid en warmte rondom de slijmbeurs voordoen en bepaalde bewegingen zullen moeilijk, pijnlijk en stijf verlopen.

De podoloog bij MOOV Podologie kan met zooltherapie de belasting van de heup en slijmbeurs doen dalen door de afwijking in de voetstand te gaan corrigeren.


coxalgie 

Pijn rond het heupgewricht door een aandoening van het heupgewricht en het weefsel rond het heupgewricht.

Deze term is zeer ruim en is een verzamelnaam voor verschillende pijnklachten rondom de heup. Hiervoor is het dus zeer nuttig om alles grondig te laten uitmeten en de belasting voor de heupen vanuit de voetstand en het dynamisch gangpatroon bij te sturen met zolen indien nodig.


heupartrose /

coxatrose

Het kraakbeen dat het heupgewricht beschermt tegen wrijving, vertoont een slijtage. Deze slijtage wordt beoordeeld in verschillende graden. 

De aandoening komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen, vaak vanaf de leeftijd van 50 jaar of ouder. Heupartrose kan zijn oorzaak vinden in een overbelasting van het gewricht, degeneratie van het kraakbeen, erfelijke factoren, overgewicht of andere aandoeningen. Doordat het kraakbeen in massa verminderd en de bescherming wegvalt, zal de beweging van de heup in de heupkom pijnlijk worden. De pijn zal zich rond het heupgewricht bevinden en kan zowel naar boven als onder toe uitstralen.

Met een uitgebreid podologisch onderzoek kan de overbelasting vanuit de stijgende keten worden vastgesteld en met op maat gemaakte inlegzolen aan te meten kan deze afgenomen worden. Zolen zullen niet de aanmaak van nieuw kraakbeen bevorderen maar wel verdere slijtage mee onder controle kunnen houden als het advies van de podoloog goed en zorgvuldig wordt opgevolgd.


Door een afwijkende vorm van de heupkom past de heupkop hier niet goed in. Dit is een aangeboren afwijking en indien dit niet goed wordt behandeld, kan dit later resulteren in vroegtijdige heupartrose.

Hier zit het probleem structureel gevestigd en kunnen inlegzolen enkel een ontlasting bieden maar geen oplossing. Afhankelijk van de afwijkende vorm en de pijn dat er teweeg wordt gebracht moet er worden verder gekeken voor operatie.

heupdysplasie


Er is een misvorming van de heupkom en heupnek door een onvoldoende doorbloeding, hierdoor kan de heupkop afsterven. 

Deze ziekte komt voornamelijk bij kinderen voor tussen de leeftijd van 5 tot 10 jaar oud, maar kimt gelukkig niet veel voor. Het is van groot belang dat dit tijdig opgemerkt wordt, anders kan dit op latere leeftijd voor een snellere slijtage van de heup zorgen of andere problemen in de hand werken. Wanneer deze aandoening zich voordoet, zal de pijn zich manifesteren rond de heup en kan er een mankend stappatroon optreden. De diagnose zal hier steeds bevestigd moeten worden met een röntgenfoto en eventueel aanvullend een MRI. De belasting op het heupgewricht doen dalen is van essentieel belang, bij MOOV Podologie helpen wij graag met advies over alle klachten van het onderste lidmaat.

leg calve perthes /

juveniele avasculaire necrose /

osteochondritis


Pijn in de regio rond het schaambeen/lies. 

Dit is een verzamelnaam voor verschillende klachten regio lies en schaambeen. Dit zal vaker verschijnen bij mannen en bij sporten waarbij de structuren rond het schaambeen en de lies meer belast worden, bijvoorbeeld bij voetbal. Deze klachten kunnen verder komen uit een verkeerd dynamische looppatroon, een beenlengteverschil en/of een disbalans in de spierontwikkeling. Met op maat gemaakte inlegzolen geeft MOOV Podologie de juiste sturing van onder naar boven toe, zodat de structuren rond het bekken maximaal ontlast worden.

pubalgie 


Dit is een verspringend/snappend gevoel ter hoogte van de heup, meestal geeft dit geen pijn. 

Deze aandoening geeft veelal geen pijn, maar kan wel onrust zaaien door het voelen en horen verspringen van de pees. Dit kan zowel intern als extern van het heupgewricht voel- en hoorbaar zijn, want langs beide kanten van de heup kan deze aandoening voorkomen. Wanneer er toch pijn aanwezig zou zijn telkens bij het ‘verspringen’ van de pees, laat je dit best eens nakijken met een grondig podologisch onderzoek.
De stand van de voeten en eventuele hypermobiliteit kunnen dit mee in de hand werken en dit kan opgevangen worden met podologische zolen en kinesitherapie.

snapping hip